Jak mawia Nigella Lawson "W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź". Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Czekolady, warto się o tym przekonać.
Mleczna, gorzka, deserowa, biała - czekolada sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, m.in. z mleka, cieszy się od lat niesłabnąca popularnością.
Dzień czekolady - świętujemy kilka razy w roku
Dla fanów czekolady i łasuchów mamy doskonałą wiadomość - czekolada obchodzi swoje święto kilka razy w roku. 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady i tę uroczystość świętuje się co roku z okazji rocznicy wprowadzenia czekolady do Europy. Z kolei największa w Polsce marka czekoladowa E.Wedel Dzień Czekolady obchodzi 4 września, aby pielęgnować historię i tradycję zapoczątkowaną przez rodzinę Wedlów.
Czekolada - skąd się wzięła
Czekolada - niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - informuje serwis Kalbi.pl.
Statystyczny Polak zjada ponad 5 kg wyrobów z kakao rocznie.
Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej, ok. 4000 lat temu.
Czekolada - skąd się wzięła
Czekolada - niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślnych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również piwo, mydło czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada w bardzo długo czekało na światowe odkrycie. Co prawda, specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilość może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - informuje serwis Kalbi.pl.
Czekolada - czyli gorzka woda
Pochodzenie słowa czekolada pochodzi od słowa xocolatl - w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono „gorzką wodę".
Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit (gorzka woda). Napój ten był również wykorzystywany podczas modłów i odpraw rytualnych. Xococalit był przyrządzany z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chili bądź z kukurydzą.
Czekolada - jakie ma właściwości
Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty.
W czekoladzie mlecznej i białej znajdziemy również większą ilość wapnia. Za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki. Innymi słowy – czekolada jest dobra na wszystko.
Jedzenie czekolady wielu osobom wydaje się takim małym grzeszkiem, ale warto zauważyć, że jest to przyjemność całkiem uzasadniona. Czekolada dodaje energii, poprawia pracę mięśni i opóźnia procesy starzenia się organizmu z uwagi na dużą zawartość polifenoli o właściwościach antyoksydacyjnych. Dodatkowo spożycie czekolady pozytywnie wpływa na pracę mózgu i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Czekolada zawiera dużo dawkę magnezu wspierającego układ nerwowy, a przy tym chroni skórę przed działaniem promieniowania UV i opóźnia procesy starzenia. Co prawda dla osiągnięcia odmładzającego efektu trzeba byłoby regularnie jeść naprawdę duże ilości czekolady, co odbiłoby się negatywnie na figurze, ale mimo wszystko dobrze jest mieć świadomość, że czekolada to nie tylko puste kalorie.
Jak mawia Nigella Lawson "W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź". Dzisiaj, z okazji Światowego Dnia Czekolady, warto się o tym przekonać.
Mleczna, gorzka, deserowa, biała - czekolada sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, m.in. z mleka, cieszy się od lat niesłabnąca popularnością.
Czekolada - czyli gorzka woda
Pochodzenie słowa czekolada pochodzi od słowa xocolatl - w dosłownym tłumaczeniu oznacza ono „gorzką wodę".
Nasiona kakaowca początkowo były wykorzystywane przez Majów do produkcji napoju dla najbogatszych o nazwie Xococalit (gorzka woda). Napój ten był również wykorzystywany podczas modłów i odpraw rytualnych. Xococalit był przyrządzany z roztartych ziaren kakaowca z miodem, chili bądź z kukurydzą.
Czekolada - tajemnica powstawania
Pierwszym etapem wytwarzania czekolady jest zbiór owoców kakaowca, z których wydobywa się ziarna kakaowe. Kolejno ziarna poddaje się fermentacji, jeden z sposobów polega na ich układaniu na liściach bananowca na wolnym powietrzu. W ten sposób ziarna w naturalny sposób fermentują i ulegają podsuszeniu. Następnie najlepsze ziarna są prażone, proces ten ma bardzo istotny wpływ na smak czekolady, prowadzi do zmniejszenia jej goryczy i cierpkości. Z uprażonego i pozbawionego łuski ziarna kakaowego otrzymuje się miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Czekolada wytwarzana jest z miazgi i tłuszczu kakaowego oraz dodatków takich jak: cukier, mleko w proszku, lecytyna sojowa.
Wszystkie składniki należy starannie wymieszać (proces nazywany jest zarabianiem), a po ich połączeniu się ze sobą masa poddawana jest rozdrabnianiu (walcowaniu). Po tym procesie wszystkie cząstki zostają rozdrobnione i wygładzone, dzięki czemu czekolada ma gładką konsystencję i rozpływa się na języku. Taką masę poddaje się procesowi konszowania, który wydobywa z niej pożądany czekoladowy smak. Przed wylaniem czekolady do form trzeba ją poddać temperowaniu, co spowoduje, że czekolada będzie błyszcząca i bez trudu da się wydobyć z form.